MİTOS/HADES VE PERSEPHONE

 Bereketin, bolluğun yeryüzüne hakim olmasıyla ilişkili bir mitostan bahsedeceğim bu sefer. Olayları iyice sindirebilmemiz için öncelikle karakterleri tanımamız gerekir. Temelde dört ana karakterden bahsedeceğiz, fakat yan karakterler de olay örgüsünde yer bulacak kendine. 



Ana karakterlerimiz; 

  • Zeus (Baş Tanrı)

  • Demeter (Toprak ve bereket Tanrıçası)


  • Persephone (Zeus ve Demeter'in kızı)


  • Hades (Yeraltı yani ölüm diyarının Tanrısı)


Yan karakterlerimiz ise;

  • Helios (Güneş Tanrıçası)


  • Hermes (Haberci Tanrı, Zeus'un elçisi)


  • Rhea (Zeus ve Demeter'in annesi, aynı zamanda doğa ana dediğimiz Gaia'nın kızıdır.)


  • Kronos (Gaia ve Uranus'un çocuğu aynı zamanda Zeus ve Demeter'in babasıdır.)


Bu kısımda kafa karıştıran yerler olduğunun farkındayım elbette, kısaca Zeus ve Demeter aslında kardeşken yasak bir aşk yaşayarak eş konumuna gelmişler. Persephone ise bu yasak aşkın meyvesi.




Hades ise yeraltında yaşamını sürdüren ölüm diyarının Tanrısı olarak bilinir. Karanlık taraftadır. Fakat Persephone'yi görür görmez ona aşık olur ve Zeus'a giderek kızıyla evlenmek istediğini söyler.



Zeus aslında baş Tanrı olmasına rağmen Demeter'in tepkisinden çekinir ve bir yanıt vermez, deniyor. Ama başka kaynaklardan da gizliden gizliye Hades'e yardımcı olduğu bilgisini okuyabilirsiniz.


Hades, Persephone yalnızken onu yeraltına kendi sığınağına kaçırır. Demeter kızını her yerde arar, arar, arar..Bulamaz.Son çare olarak Güneş Tanrıçası olan Helios'a gider. Helios her seyi açık açık anlatır ve Zeus'un bu durumdan haberi olduğunu ama buna göz yumduğunu söyler.




Bunu duyan Demeter çok öfkelenir ve orayı terkeder. Demeter bereket ve bolluk Tanrıçası olduğu için o olmadığı zamanlarda kuraklık hüküm sürer, kıtlık baş gösterir.İnsanlar açlıktan ölme seviyesine gelir.
Bu durumun önüne geçemeyen Zeus, elçisi Hermes ile Demeter'e haber yollar.


Demeter ise kızını ona geri vermeleri şartıyla geri döneceğini söyler, böylelikle Hades'e haber yollanır.

O sırada Hades ise Persephone'nin durumuna çok üzülmektedir.Onu ailesine, yeryüzüne geri götüreceğini söyler. Günlerdir ağlayan, ailesini özleyen Persephone ağzına bir lokma yemek koymamıştır. Yani en azından o ana kadar öyle sanılmakta, çünkü aslında Persephone ölüm meyvesi olan narı çoktan tatmıştır.



Bu yüzden yeryüzüne çıksa da üç ay Hades'in yanında dokuz ay annesinin yanında kalmak durumunda olacaktır.Ekinler, hasatlar bittikten sonra Persephone'nin yer altına dönmesiyle kış mevsimi başlar, verimsiz topraklar, kuru ağaçlarla baş başa kalırız. Demeter kızı dönene kadar bizi bereketinden mahrum bırakır.




Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar