KARA DELİKLER

KARADELİKLER

Sıradan bir yıldız ömrünün hemen hemen tamamında milyarlarca yıl boyunca kendi kütle çekimini termal basınçla dengeler.


Bu termal basınç da Hidrojen'in Helyum'a çevirilmesine yol açan nükleer süreçlerin sonucudur.



Ancak sonunda yıldız yakıtını tüketir ve büzüşmeye başlar.Bazı durumlarda yıldız yaşamına bir beyaz cüce olarak devam edebilir.
Beyaz cüceye fönüşmeye başlayan, yakıtı bitmek üzere olan bir yıldız.
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Processing & License: Judy Schmidt
Robert Oppenheimer, böyle yıldızların dışa doğru desteklenemeyeceğini ve eğer basınç hesaplamalardan çıkarılırsa , küresel simetriye sahip bir yıldızın sonsuz yoğunluktaki bir noktaya çökeceğini gösterdi.
Bu noktaya tekillik adı verildi.



Bu kavram Stephen Hawking'in kariyerinde de önemli rol oynamıştır.
Çünkü bu kavram sadece bir yıldızın sonunu belirlemekle kalmaz, tüm evrenin yapısı hakkında bir başlangıç noktası fikrini ortaya atar.


1967'de John Wheeler karadelik terimini ortaya atmıştır.


Tek bildiğimiz karadeliğin kütlesi, açısal momentumu ve elektriksel yüküdür.Olağanüstü bilgi karadeliğin içinde gizlenmiş durumdadır.




Olay ufku denilen bir sınırı vardır.Bu sınır, kütleçekim kuvvetinden kaçamayacağı bölgeyi belirler.

Karadeliğe düşerken hiçbir şey farketmediğiniz gibi, olay ufkunu geçtiğinizde sizi dışardan izleyen biri de göremez.Sonsuza kadar kaybolursunuz.


Eğer karadeliğin içindeki bilgi miktarı, karadeliğin boyutlarıyla  orantılıysa, o zaman karadeliğin bir sıcaklığı olmalıdır ve ışıldamalıdır.Ama bildiğimiz üzere karadelikten hiçbir şey kaçamaz, ışık bile.Ya da öyle sanılıyordu.



Stephen Hawking tarafından karadeliklerin düzenli bir sıklıkta parçacık yaydığı keşfedildi.Bu parçacıklar gözlemlenemez bu yüzden sanaldır.Ancak dolaylı ölçümlerle kanıtlanabilirler.



Yaptığı konuşmaların birinde şu sözleri söylemiştir: 

  ''Burada vurgulamak istediğim şudur:
Karadelikler tamamen kara değildir.Daha önce zannedildiği gibi bunlar ebedi hapishaneler değildir.Karadeliklerden bir şeyler kaçabilir, hem bu evrene hem de belli bir olasılıkla başka bir evrene.O zaman eğer bir karadeliğin içindeyseniz,umutsuzluğa kapılmayın,dışarı çıkış olanaklıdır.’’


Yorumlar

Popüler Yayınlar