SAĞLIK VE FELSEFE/ASKLEPIOS MİTOSU

Bu postumda tıbbın doğuşundan bahsedeceğim, en bilinen sembollerden biri olan ''etrafına yılan sarılmış sopa(caduceus)'' nın ve tıp tanrısı olan Asklepios'un öyküsünü anlatacağım.


En başından başlayalım.

Asklepios, sanatın,müziğin tanrısı Apollo'nun oğludur.

Apollon ve arp

Annesi Koronis, Apollon'dan sonra bir başkasıyla daha sevişir ve bunu kuşların sayesinde (ki bu kuşun kuzgun olduğu söylenir) öğrenen Apollon çok sinirlenir, Koronis'i yakarak cezalandırır fakat karnından Asklepios'u alır ve onu kurtarır.

Asklepios 

Bu yüzdendir ki Asklepios'un doğumu ateşlerin ve kanın içinde gerçekleşir.Apollon çocuğu yetiştirmesi için Kherion'a verir.

Kherion'u şöyle tanımlayabiliriz, doğada yaşayan, yarı at yarı insan olan, doğadaki her şeyden saf bilgiyi edinebilmiş bir karakterdir.Lokman Hekim'e karşılık geliyor gibi düşünebiliriz.

Kherion

Kafamızda canlandıysa devam edelim.

Kherion'un yanında büyüyen ve onun öğrettiği tüm bilgilere hakim olmaya başlayan Asklepios o kadar hakim olmaya başlamış ki ölüyü diriltme çabasına bile girişmiştir.

Printed by Zoe Roellin
(Hermes'in altından asası)

Buna çok sinirlenen baş tanrı Zeus ise ölüyü diriltmeye çalıştığı için Asklepios'a çok sinirlenir ve ona bir yıldırım göndererek onu öldürür.


Bunun üzerine Apollon'un Asklepios'u dirilterek ejderha takım yıldızının arasına yerleştirdiği söylenegelmiş.

The constellation Draco. Star lore of all ages. 1911

Burda sembolojisinden bahsedecek olursak ejderha büyük yılan anlamına gelir.Yılan ise, yeraltı dünyasının bir unsurudur.Zehir taşıyabilen çok güçlü, saygın bir hayvan olarak görülür.



Ama bu zehir panzehir de olabilir mi bilemiyoruz.Bunun yorumu size kalmış.Her ikisi de mümkün.


Ayrıca yılanın dili yoktur derler, yani bu da hekimin hastasının sırlarını saklaması anlamına gelebilir. 

Tıpın sembolündeki asa ise denge unsurudur.

Asklepion'u ayakta tutar ve bu denge belki de sağlık demektir.Nasılsa tüm hastalıklar vücudumuzdaki dengenin bozulması sonucu ortaya çıkar.

Lotus,denge anlamına gelir.

Hygia, yani dilimize çevirirsek Hijyen ise Asklepios'un kızıdır.Hastalıkları önleme,şifa verme,temizlik gibi görevleri olduğu söylenir.Günümüzdeki hemşireliğin temelinin burdan geldiğini söylemek de yanlış olmaz.




Asklepios ve Hygia 'nın heykellerine müzelerde sıkça rastlayabilirsiniz.
Özellikle İzmir'deyseniz Bergama'daki Pergamon antik kentinde bulunan Asklepionları, yani sağlığın evlerini ziyaret edebilirsiniz.





Yorumlar

Popüler Yayınlar