ERDEMLER ÜZERİNE KISA BİR ÇALIŞMA

Uzun zaman sonra içerik üretmeye tekrar başlıyorum.Bundan sonra paylaşacağım postların içeriğinin sağlık dışında doğa ve felsefe olmasına da ağırlık vereceğim.



Tabi ki sağlık ve doğa, sağlık ve felsefe hakkında içerikler de yapmak istiyorum.Buraya yazma amacım hem sizlerle paylaşarak bilgiyi yaymak hem de araştırarak bir şeyler öğrenmeye çalışmak.

Bugün bahsetmek istediğim konu erdemler.Zor zamanlardan geçiyoruz ve karanlık olarak nitelendirebileceğimiz bir çağda yaşıyoruz.Bazı değerler yavaş yavaş yok olmuş gibi görünse de bunları aydınlığa kavuşturmak bizim elimizde.


.Hepimizin içinde ortaya çıkmayı bekleyen erdemler mevcut.Bu anlayışı bana kazandıran felsefe hocalarıma, arkadaşlarıma da bir lanu olarak (ki öğrenmeye çalışan, öğrenci anlamına gelir) çok teşekkür ederim.

Erdem dediğimiz kavram, felsefenin her zaman konusu olmuştur, insanlığın başlangıcından beri sorulan ''İnsanın ve yaşamın anlamı nedir?'' gibi soruların yanıtını aramak için üzerinde çokça durulmuş ve insanın hayatının amacının ve mutluluğunun erdemlerden geçtiğine de birçok kez değinilmiştir. 

Sokrates'ten tutun Konfüçyus'a, Zenon'dan Hz.Muhammed'e kadar bütün filozofların, alimlerin bahsettiği erdem mutluluğun anahtarı olarak gösterilmiş.

Erdem, insanın iradesinin iyi olana yönelmesidir.Yani ahlaksal iyiyi seçmektir diyebiliriz. Bunu yapmak da bilgiye sahip olmakla mümkündür, der Sokrates. 

Yaşamın temeline acıdan sakınmayı ve mutlu olmayı koyan epikurosculuk da bir başka açıdan böyle bir temel ilkeye dayanır.
''Komşun farkına vardığında utanacak bir şey yapma.''

Erdem bu yüzden daha sonraları ahlak felsefesinin kavramlarından biri olmuştur.

Hangi davranışın insanca olduğuna hangisinin olmadığına karar vermemizi sağlayan bir kriterdir.

Erdemler hakkında kişisel olarak en sevdiğim özellik ise evrensel olması.



Özde iyi olan Dünya'nın her yerinde, tüm ülkelerde, tüm ırklarda aynıdır.Herkes tarafından iyi olarak nitelendirilenlerden bahsediyorum.

Yardımsever olmak, sorumluluk sahibi olmak, çaba gösterme potansiyeline sahip olmak, iyi niyetlilik ve daha sonra sayacağımız erdemler her yerde iyi davranış olarak tanımlanır. 



Merhametsiz olmak, aşırılık, kaba olmak, kin gütmek gibi erdemlere ters düşen davranışlar ise ayıplanır.


Aslında insan olmak bu kadar basittir.İyi olmak, iyiyi seçmek irade ister ama sonucunda insanları mutluluğa ulaştırır.Ve buna, mutlu olmak için  değil de bu özellikleri kişiliğimizin bir parçası haline getirmek için çabalamak, aklımızın karışmasını da önler.




Şunu da belirtmek istiyorum, Dünya üzerinde milyarlarca insan var ve herkesin bilinç seviyesi aynı değil bu yüzden Sokrates'in dediği gibi erdemler her insana öğretilebilir fakat her insanda aynı oranda zühur etmez.


Bu farklılığın kişisel deneyimlerden kaynaklandığını düşünüyorum.Hepimiz hayatımızda az çok sorunlar yaşıyoruz ve bu hayata bakışımızı etkiliyor.Ama unutmayalım ki yalnız değiliz ve bu bir bahane olmamalı.

Hayatımızda çokça kullandığımız kavramları erdemler açısından incelersek; örneğin cesaret her zaman güçlü olmak her şeyi yapmaya çalışmak olarak algılansa da kişinin güç bir durumda kendinde bulduğu güvendir aslında.


Veya dostluk da bir erdemdir, karşılık beklemeden almaktan çok vermeyi temel alan  bir kavramdır.Kalplerin birlikteliğidir.Buna sahip olduğunuz zamanlarda hissettiğiniz mutluluğu anımsayın lütfen, tabi ki tersi zamanlar da yaşıyoruz ama bu inancımızı kırmamalı.Her zaman iyi arkadaşlık edecek insanlarla tanışma olasılığımız var.



Kusur aramamak, Mevlana'nın dediği gibi kusurları örtmede gece gibi olmalıyız ama maalesef öyle bir hale geldik ki insanların her şeyini eleştirme, dalga geçme hakkını kendimizde bulabiliyoruz, özellikle siber zorbalığın en çok yapıldığı bu zamanlarda.
  • Siber zorba olmayalım.




Nazik olmak, kalp kırmamak, ölçülülük, doğaya uygun yaşamak, vicdan, samimiyet ve daha birçoğu.Bunlara ayrıntılı ulaşmak isterseniz  www.erdemlersozlugu.org 'dan yararlanabilirsiniz.



Son olarak iki tane bu konuyla ilgili kitap önermek istiyorum.İlkini okurken ben çok zorlandım ama gerçekten çok öğretici olduğunu düşünüyorum.İkinci kitap ise Tolstoy'un çok bilinen bir kitabı aslında ama herkesin kitaplığında bulunması gerekiyor bence.



Umarım yazımı okurken keyif almışsınızdır.Erdemlerle aydınlığa ve mutluluğa ulaşabilmemiz umuduyla.
💚

  • Kaynak oalrak Wikipedia, www.erdemlersozlugu.org ve kendi notlarımdan yararlandım.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar